waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Innoveren zit in ons DNA

Q-LABS is een initiatief van ilionx waarbinnen zo’n 35 collega’s veelal buiten werktijd met elkaar slimme en innovatieve oplossingen ontwikkelen.

Als hobby dus. Naast collega’s haken er ook steeds meer studenten aan, via stages of gewoon, ‘omdat het kan’. Bij Q-LABS brengen we onze uiteenlopende specialisaties samen onder één dak. Door meerdere competenties te bundelen, komen we tot verrassende resultaten. Of het nu gaat om bijzondere projecten voor ilionx zelf of om het helpen van andere mensen en organisaties, Q-LABS gaat geen uitdaging uit de weg!

Q-LABS maakt onder andere gebruik van Python-scripts om camerabeelden uit te lezen, IoT-devices, objectherkenning, cloudservices en C#. Op dit moment zijn we met meerdere projecten bezig, zoals een virtuele receptie en een onboarding game waarbij een HoloLens wordt gebruikt. We vertellen je er graag meer over!

Onboarding game

Een gave experience voor nieuwe medewerkers en sollicitanten creëren? Kom maar door. Onze nieuwe medewerkers krijgen binnenkort de laatste snufjes te zien in een onboarding game waarin een HoloLens en mixed reality samenkomen. In deze game kunnen zij punten scoren door hun collega’s op te zoeken. De HoloLens herkent ruimtes en personen en toont relevante informatie. Denk bijvoorbeeld aan de LinkedIn-profielen van collega’s en projecten waar het team aan werkt. Punten zijn te behalen door deze informatie in te zien, door de ruimtes te bewegen of door speciale acties uit te voeren. Op deze manier kunnen nieuwe collega’s op een leuke manier anderen ontmoeten. Naast het feit dat ze gelijk van gespreksstof zijn voorzien en punten bij elkaar sprokkelen, wordt het gewoon een hele toffe game om te spelen.

Prototypes

Het afgelopen jaar hebben we onderzoek gedaan naar hoe je de HoloLens gebruikt en hoe je ervoor zorgt dat alle data wordt verzameld. Daarnaast zijn PoC’s uitgevoerd om te bepalen welke dataopslag en cloudservices gebruikt kunnen worden om het geheel aan elkaar te knopen. Ook externe services als LinkedIn zijn meegenomen in het onderzoek. Inmiddels is afstudeerder Robin Jongen onder begeleiding van product owner Chris Geeraedts en meerdere collega’s vanuit Q-LABS, bezig met een haalbaarheidsonderzoek om erachter te komen wat de mogelijkheden van de HoloLens zijn. Deze resultaten zullen worden meegenomen om te bepalen hoe de eerste versie (MVP) eruit komt te zien. Deze PoC’s zijn te vinden op onze GitHub. We verwachten rond de zomer een eerste versie te hebben.

Virtuele receptie

Er staat een klant voor de deur, maar er is geen receptionist die de deur opendoet… De oplossing? Een virtuele receptie! In ons nieuwe pand in Maastricht is er namelijk geen ruimte op de begane grond voor een persoonlijke ontvangst. Dat resulteert soms in telefoontjes of appjes om onze gast te begeleiden naar de juiste persoon. “Dat kan beter!”, dachten we. Het afgelopen jaar zijn we op zoek gegaan naar slimme software en methodes om dit proces te automatiseren. Inmiddels zijn de RaspberryPi, een camera en bewegingssensor besteld. Het plan is om een platform te realiseren waar notificaties worden verstuurd naar de organisator van de meeting. De bezoeker komt binnen en selecteert de juiste persoon, waarna middels een app een notification wordt verstuurd. Uiteraard met een backup-workflow indien de persoon niet bereikbaar is. Stagiair Job Hollands is met collega’s aan de slag om binnen tien weken een MVP te realiseren.

Ben je benieuwd naar de ontwikkeling en voortgang van onze projecten? Hou ons dan in de gaten via Instagram en Facebook, waar we regelmatig updates plaatsen. Q-LABS is sinds kort ook open source! Op GitHub vind je onze projecten met prefix ‘qlabs-’ terug. Wil je zelf een bijdrage doen of meer weten over de technische oplossingen? Bel of mail dan gerust.

Link gekopieërd