waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Gamen en leren met Raspberry Pi

Q-LABS is een initiatief van ilionx waarbinnen zo’n 35 collega’s veelal buiten werktijd met elkaar slimme en innovatieve oplossingen ontwikkelen.

Als hobby dus. Naast collega’s haken er ook steeds meer studenten aan, via stages of gewoon, ‘omdat het kan’. Bij Q-LABS brengen we onze uiteenlopende specialisaties samen onder één dak. Door meerdere competenties te bundelen, komen we tot verrassende resultaten. Of het nu gaat om bijzondere projecten voor ilionx zelf of om het helpen van andere mensen en organisaties, Q-LABS gaat geen uitdaging uit de weg!

‘s Ochtends zoeken naar een parkeerplek, niemand maakt daar graag zijn hobby van. Ook de medewerkers van ilionx in Maastricht niet. En als je dan ook nog vier parkeerterreinen af moet, ben je wel even bezig. Q-LABS kwam daarom met een oplossing: de parking solution. Een applicatie die signaleert dat je bijna op kantoor bent en via een notificatie laat weten op welke parkeerplaats je moet zijn. Niet meer eindeloos rondrijden en sneller een kop koffie voor je neus, wie wil dat niet? Het prototype van dit mooie project zou garant moeten staan voor veel aandacht op carrièrebeurzen. De nostalgie van een autokleed en speelgoedauto’s trekken aan, maar nog niet voldoende. Binnen een week moest dit project visueel nog aantrekkelijker gemaakt worden voor de Career Expo in Eindhoven. De gouden formule bleek het toevoegen van een game-element. Het project parking solution racing purposes was geboren.

Project parking solution racing purposes

Voor dit project werd er gebruik gemaakt van een Raspberry Pi (een kleine computer), een Dymo Labelwriter 450, Infrarood Break Beam sensoren, een flitser en een timer. Op de Career Expo konden studenten racen met bestuurbare autootjes. De race vond plaats op een autokleed met daarop de omgeving van het kantoor nagebouwd. Er stonden drie poortjes op het kleed: één om de tijd te starten, één om te flitsen en een derde om de timer te stoppen en te starten met het printen van een label met de gereden tijd en een QR-code. De IR-Break Beam sensoren waren vastgemaakt aan de poortjes en de infraroodzender en -ontvanger maakten contact. Zodra een auto door de infraroodstraal van een poortje reed, werd dit contact onderbroken. Dit triggerde één van de acties van de poortjes (flitsen, tijd starten of label printen). De student met de snelste tijd won een Chromecast. Het doel, het genereren van meer aandacht, werd dankzij dit game-element ruimschoots behaald.

Afstudeerproject de virtuele receptie

Ook bij andere projecten wordt gebruik gemaakt van de Raspberry Pi. De opgedane kennis wordt nu al ingezet bij een afstudeerproject over een virtuele receptie. Deze virtuele receptie gaat een hoop appjes en telefoontjes om de gasten te begeleiden verminderen. Het plan is om middels het Azure bot framework kanalen als Slack en Skype aan te roepen of om een app te bouwen met push notificaties. Op deze manier worden bezoekers sneller naar de juiste medewerker begeleid.

Bij ilionx voer ik een mooie afstudeeropdracht uit, maar krijg ik naast mijn dagelijkse werkzaamheden de kans om mee te helpen aan projecten met de nieuwste technologieën. Het mooie van Q-LABS is dat we met elkaar frustraties en uitdagingen van onszelf en anderen oplossen. Wil jij net zoals ik met je hobby een steentje bijdragen en het verschil maken? Kom dan gerust een keertje langs bij Q-LABS of één van onze vestigingen.

Link gekopieërd