CSSconf in 5 minuten

Rick en Michel van ilionx Interactive Marketing zijn het afgelopen weekend in Berlijn geweest voor CSSconf en JSConf EU 2019.

Afgelopen vrijdag, 31 mei, was CSSConf. Voor wie er niet bij was, volgen hier korte samenvattingen van een paar presentaties, met zoektermen waarmee je zelf meer informatie kunt vinden.

Rachel Andrew – Hello subgrid

Stel je hebt een layout zoals hieronder. De zes kaarten staan in een grid. De header, content en footer van elk van de kaarten afzonderlijk staat in een eigen grid. Omdat de binnenste grids van de kaarten onafhankelijk van elkaar zijn, is het ondoenlijk om de footers even hoog te maken. Met CSS subgrid kun je het binnenste grid koppelen aan de lijnen van het buitenste grid, en de kaarten wel even hoge footers geven.

Zoekterm: CSS subgrid

Chen Hui Jing – Using DevTools to understand modern CSS layouts

Firefox heeft hele goede developer tools, waarmee je heel goed grids en flexboxes kunt debuggen. Items in flexboxes kun je op verschillende manieren breedtes geven, en dat kun je gebruiken om meer controle te krijgen over welke items bij herschalen als eerste moeten krimpen en welke pas later. Een width met fr zal eerder gaan herschalen dan een minmax of een width auto.

Zoekterm: Chen Hui Jing Grid devtools

Jason Pamental – Modern Typographic Systems with Variable Fonts

Je kunt met een formule je font automatisch laten meeschalen met elke gewenste schermgrootte. Met variable fonts kun je meerdere fonts in één font-file stoppen, waardoor je veel efficiënter fonts in de browser kunt laden. Er wordt gewerkt aan een manier om variable fonts cumulatief te laden, zodat je alleen hoeft te laden wat voor de huidige pagina nodig is. Met name voor grotere fonts, zoals voor Arabisch en Chinees, kan dat een erg belangrijk verschil maken.

Zoektermen: variable fontsfluid typography

Gil Tayar – Don’t Believe the Rumors: Writing Tests for CSS is Possible

Je kunt CSS alleen visueel testen, door regressietests op pixelniveau uit te voeren. Van omgevallen tests moet je met de hand controleren of het een fout is of een feature. Cypress is een gratis tool dat ook dit soort testing ondersteunt. Ook is er betaalde software waarmee je het managen van dit soort tests wat gemakkelijker maakt.

Zoekterm: CSS regression test

Estefany Aguilar | CSS Logical Properties

We zijn gewend om pagina’s te stylen met top, left, right en bottom. Top-left betekent dat we aan het begin van onze pagina ruimte willen. Dat werkt in westerse talen. Maar niet in Arabisch, dat van rechts naar links gaat, of Japans, dat van boven naar beneden gaat. Gebruik om die talen te ondersteunen liever de logical properties als padding-block-start en padding-inline-end.

Zoekterm: CSS logical properties

Alex Tait – Class Clash

Met traditionele semantic CSS krijg je potentieel veel CSS. Met functional CSS maak je kleine CSS-klassen die je bij elkaar kunt combineren in je HTML (bijvoorbeeld width-100, background-green). Daardoor krijg je in je HTML meer markup, maar blijft je CSS kleiner, waardoor het laden van je pagina sneller gaat. Tachyons.io is een CSS-library die dit principe toepast.

Zoekterm: Functional CSS

Samuel Richard – Design System Magic with CSS Houdini

CSS Houdini zorgt ervoor dat je kunt interacteren met de CSS engine. Op die manier kun je door JavaScript te programmeren CSS uitbreiden met je eigen constructies.

Zoekterm: CSS Houdini